Burdž Al Arab (Burj Al Arab)

Superluksuzan hotel Burdž Al Arab, što u doslovnom prevodu znači „Toranj Arapa“

burj-alarabKao što Pariz ima Ajfelovu kulu, do otvaranja Burdž Kalife, najpoznatije obeležje Dubaija je svakako superluksuzan hotel Burdž Al Arab, što u doslovnom prevodu znači „Toranj Arapa“. Sa antenom na vrhu visina mu je 321 metar, dok je do krova hotela njegova visina 210m, čime se svrstao na drugo mesto po visini među svetskim hotelima. Ovaj prepoznatljiv hotel u obliku brodskog jedra projektovao je poznati britanski arhitekta Tom Vrajt (Tom Wright). Gradnja ovog prelepog zdanja započeta je 1994., a otvoren je za goste 1999 godine kada postaje simbol Dubaija kao jedna od najreprezentativnijih svetskih građevina koja pomera granice u arhitekturi i dizajnu.

Pretraga letova

[flydubai]

Najreprezentativnija svetska građevina

Nakon otvaranja, Burdž Al Arab hotel je postao je simbol vrtoglavog uspona i razvoja grada, i od tog trenutka više nije bilo sumnje da je Dubai postao jedna od vodećih svetskih metropola.

Sa svojih 60 spratova sa 202 sobe, do kojih vozi 18 liftova, Burdž Al Arab je zaista impresivan hotel i san mnogih putnika da u njemu provedu makar jednu noć. Ipak, malo je kome to dostupno jer se cene za noć kreću od 1.000 za najmanju sobu (koja ima minornih 169 kvadrata) pa do astronomskih 28.000 dolara za apartman od 780 kvadrata.

Hotel se nalazi na veštačkom ostrvu udaljenom 280m od obale pa je i sama osnova hotela bila pionirski poduhvat u građevinarstvu. Samo na izgradnju ostrva potrošeno je tri godine, koliko je trajala i izgradnja samog hotela na njemu.

Hotelski helidrom je posebna atrakcija hotela, a postao je prepoznatljiv i poznat u svetu nakon što su na njemu Andre Agasi i Rodžer Feerer odigrali prijateljski teniski meč. O kvalitetu i opremi ovog hotela najbolje govori činjenica da uprkos službenoj kategorizaciji koja može imati samo pet zvezdica, turistička industrija smatra da ovaj hotel zaslužuje čak sedam zvezdica.

Jedan od hotelskih restorana Al Muntaha nalazi se na 200 metara iznad Persijskog zaliva i panorama Dubaija uz izvrsne obroke najboljeg svetskog šefa Edah Semaj Leahima, opravdavaju cenu obroka u njemu. Ništa manje atraktivan je i restoran Al Mahara u dnu hotela do koga se dolazi iz simuirane podmornice, a koji je okružen ogromnim akvarijumima sa atraktivnom morskom florom i faunom Persijskog zaliva. Oba ova restorana spadaju u red najelitnijih u svetu i vode ih svetki priznata kulinarska imena.

TOP