Burdž Kalifa (Burj Khalifa)

Najviša građevina na svetu sa svojih neverovatnih 828 m

Burj-KhalifaBurdž Dubai, kako se ovaj oblakoder zvao pre inauguracije, sa čijom se izgradnjom počelo 2004 godine, danas je najviša građevina na svetu sa svojih neverovatnih 828 m. Zgrada je otvorena 2010 godine kao deo projekta "Downtown Dubai" kao prepoznatljivog dela grada koji simbolizouje vrtoglavi uspon grada i svojim neofuturističkim izgledom dominira gradom. Od podnožja do 160. sprata vodi 2909 stepenika.

Pretraga letova

[flydubai]

Do vrha ovog građevinskog giganta dolazi se sa 57 liftova i 8 pokretnih stepenica. U Burdž Kalifi se nalazi i prvi od četiri "Armani Hotel-a" koji zauzima 15 od baznih 39 spratova. Na 76-om spratu nalazi se drugi po visini zatvoreni bazen na svetu, a zgrada je oborila još petanestak drugih rekorda. Oko 900 rezidencijalnih apartmana u Burdž Kalifi prodati su u roku od 18 sati od pojavljivanja na tržištu.

Osim što se sa Burdž Kalife pruža nestvaran pogled na ceo Dubai, i sadržaji koji okružuju oblakoder nisu ništa manje atraktivni. Prvenstveno, tu je Dubai fontana, osvetljena sa 6.600 svetala i 50 projektora u koloru. Fontana je dugačka 270 metara, a mlazevi vode ispaljuju se do visine od 150m u vazduh. Cela koreografija vodenih arabeski i figura sinhronizovana je sa klasičnom ali i savremenom arapskom i svetskom muzikom.

Burdž Kalifa je okružena sa 11 hektara parka čiji se prostorni plan zasniva na simetriji pustinjskog cveta Himenocallis-a, sa kompleksom bazena i vodoskoka.

TOP